17/10/07

MIA EΥΩΔΙΑΣΤΗ ΓΩΝΙΑ...



ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ ΕΥΩΔΙΑΣΤΗ ΓΩΝΙΑ...



Αποφύγετε τα λάθη :

Μη φυτεύετε μυρωδικά εκτός εποχής.

Για να διευκολυνθείτε στη συλλογή των μυρωδικών, φυτέψτε τα σε υπερυψωμένα παρτέρια.

Μία φορά στις δέκα μέρες να σκαλίζετε επιφανειακά το χώμα.

Μην τοποθετήσετε όλους τους σπόρους στο ίδιο βάθος. Το βάθος σποράς διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία του φυτού.

Για να διατηρήσετε τους σπόρους από τη μία χρονιά στην άλλη, αφήστε τους να στεγνώσουν και κλείστε τους σε χάρτινα σακουλάκια.

Κατά την αγορά φυτών απορρίψτε εκείνα που έχουν ψηλόλιγνους και ανοιχτόχρωμους βλαστούς.

Βεβαιωθείτε ότι το άρωμα που αναδίδουν συνθέτει την ατμόσφαιρα που επιδιώκετε να δημιουργήσετε στο χώρο σας.

Ανακαλύψτε ποια φυτά μπορούν να αναπτυχθούν στις συνθήκες του χώρου σας. Ελέγξτε τη θερμοκρασία, το επίπεδο της υγρασίας και το φωτισμό.

Μάθετε για τις φροντίδες που χρειάζεται κάθε είδος και αναρωτηθείτε αν μπορείτε να τις παράσχετε.

Λάβετε υπόψη σας το μέγεθος που μπορεί να φτάσει κάθε φυτό.

Σε πολύ γενικές γραμμές οι ευωδιές των λουλουδιών μπορεί να χαρακτηριστούν μεθυστικές , διακριτικές , γλυκές ή «πιπεράτες» και να συνθέσουν αντίστοιχα ερωτικό, χαλαρωτικό, ρομαντικό ή αναζωογονητικό αρωματικό ντεκόρ.

ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ:

Φυτέψτε αρωματικά φυτά στους διαδρόμους της βεράντας και του κήπου. Έτσι, κάθε φορά που περνάτε οι βλαστοί τους θα κουνιούνται και οι αρωματικές τους νότες θα σκορπάνε νωχελικά στην ατμόσφαιρα.

Τοποθετήστε το αγαπημένο σας αρωματικό φυτό έξω από το παράθυρο του υπνοδωματίου σας. Η παραμικρή πνοή του αέρα θα κάνει το χώρο σας να μοσχοβολά.

Μη φυτεύετε μαζί περισσότερα από δύο αρωματικά φυτά. Ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών αρωμάτων δημιουργεί βαριά ατμόσφαιρα και «ταλαιπωρεί» τη μύτη.
Στην περίπτωση που είστε αλλεργικοί ή έχετε άσθμα, μην επιλέξετε αυθαίρετα κάποιο αρωματικό φυτό. Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό που σας παρακολουθεί.

ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ
Εκτός από τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας, οι ευωδιές των φυτών μπορεί να βρουν πρακτικότερες χρήσεις. Έτσι, οι ευχάριστες για μας μυρωδιές της λεβάντας και του βασιλικού είναι μάλλον δυσβάσταχτες για πολλά έντομα. Επιπλέον, αρκετά αρωματικά φυτά, όπως η αρμπαρόριζα και η λουίζα, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: